Könyv ajánlások


 

 

Dr. Solti László akadémikus ajánlója

 

Tisztelt Olvasó!

 

A lótartás – bár még mindig távol van az optimálistól és még távolabb a kívánatostól–az utóbbi időben újra divatba jött Magyarországon. Lovat tartani nem úri passzió többé. A korábbi időkkel ellentétben, amikor az állomány döntő hányada mezőgazdasági hasznosítású, igavonó, esetleg katonai lovakból állt, mára elsősorban a sport- vagy hobbi célból tartott állatok vannak túlsúlyban.

Az ember és a ló kapcsolata évezredes múltra tekinthet vissza és ez a bensőséges, már-már érzelmi viszony ma erősebb, mint valaha.

A lovak betegségeinek egyik legjelentősebb csoportja a mozgásszerveknél jelentkezik, mivel a nem természetszerű tartás, a legelőn történő mozgatás hiánya, vagy éppen a szakszerűtlen patkolás mind mozgásszervi tüneteket okozhat, amelyek gyógykezelése bizony hosszadalmas és drága. A sántaság a ló használati értékét alapvetően befolyásolja, ezért megelőzése vagy gyógyítása kiemelten fontos szerepet játszik.

Bár az osteopathia gyűjtőfogalom, amely alatt az állatorvoslás a csontrendszeri betegségek összességét érti, tehát az inak, ízületek és porcok megbetegedései nem tartoznak ebbe a csoportba, ez a könyv kitér az ízületek kezelésére is. A szerző a sántaságot okozó osteopathiák alternatív kezelését veszi számba és ezeket a csontkovácsolás területén szerzett több évtizedes tapasztalataira támaszkodva foglalja össze. A bevezetés után az anatómiai ismeretekkel és a ló mozgásával foglalkozik, majd ismerteti a különféle mozgáshibákat. Ezt követően az akupunktúra, akupresszúra, masszázs és stretching módszereit taglalja, majd részletesen leírja a beteganyag kiválasztását, a szükséges vizsgálatok helyszínét és menetét.

Tekintve azonban, hogy a különféle hasznosítású lovak kezelése sem lehet teljesen egyforma, külön fejezetben ismerteti a galopp lovak, az ügető lovak, a díjugrató lovak és a hobbilovak kezelését, valamint a kezelések eredményének értékelését. A szöveges részben leírtak könnyebb megértését 10 ábra és 16 kép segíti.

Az orvosok és állatorvosok gyakran szkeptikusak a csontkovácsolással, illetve az alternatív gyógyászati módszerekkel kapcsolatban. Ennek fő oka, hogy az alternatív gyógyászat iránt jelentkező társadalmi igényt meglovagolva sokszor lehet találkozni képzetlen, a klasszikus módszereket nem eléggé ismerő sarlatánokkal, akik ezen évezredes múltú módszerek hírét nagyon lerontják. Ám a kérdés nem az, vajon a XXI. századi tudományos eredményeken alapuló, vagy a tradicionális alternatív módszereket részesítsük előnyben, hanem sokkal inkább a két gyógymód egymást kiegészítő, szinergista hatását kell kihasználni. Ehhez nyújthat értékes segítséget Soltész András könyve, amelynek sikeres forgatására biztatom a téma iránt érdeklődő olvasót.

 

Budapest, 2010. szeptember

 

Dr. Solti László

Akadémikus, egyetemi tanár

A Szent István Egyetem rektora

 

 


 

A Kiadó ajánlója

 

  •      Hogyan építhetünk ki bizalmi kapcsolatot lovunkkal ?
  •       Hogyan tudom masszírozni ?
  •       Milyen “gyógytorna” fogásokat lehet elvégezni rajta ?
  •       Hogyan érhetünk el jobb teljesítményt ?

Ezekre a kérdésekre kerestem én is a választ, mikor felkértem Soltész Andrást, hogy vizsgálja meg, és kezelje Tom Mix-et a tavaly 7 évesen a galopp pályáról hozzám került angol telivért. András több problémát is megállapított, ezeket kezelte, majd alaposan végigmasszírozta lovamat. Az akupresszúrás pontokat, masszírozást megmutatta, hogy a későbbiekben ezeket én is elvégezhessem, hiszen a teljes gyógyuláshoz a gyakorlatokat még napokig, a jó “karbantartáshoz” pedig a későbbiekben is rendszeresen célszerű elvégezni. Lovam azóta tökéletesen mozog, “követeli” a vele való foglalkozást, masszázst. Ezek után felmerült bennem, hogy ezeket a fantasztikus eredményeket, a lóval való kapcsolat elmélyítését minden lóbaráttal meg kéne ismertetni. Talán egy könyv ? Mint kiderült András már írt egyet, csak Kiadót keresett hozzá…. Cégem már 7 könyvet kiadott, humán életmóddal kapcsolatban. Ez most egy kicsit más lesz… a ló életmóddal kapcsolatos.

A lovat tartók álma, hogy társuk mindig jó fizikai és szellemi állapotban, erőtől duzzadóan, magabiztosan és nyugodtan várja a gazdát, a lovaglást, a munkát. Kiadványunk ebben segít minden lótartónak, legyen az olimpikon vagy hobby lovas, zsoké vagy idomár. Lovunk lehet mini falabella vagy akár óriási muraközi, a leírtak minden fajtára kíválóan alkalmazhatóak, használhatóak. A masszázs és akupresszúrás kezelések a könyvből a ló mellett is megtanulhatóak, és akár napi szinten elvégezhatők, miáltal bensőségesebb , barátibb kapcsolatba kerülhetünk kedvencünkkel. A “beállt” izmok kimasszírozása, az elmozdult inak, csontok, ízületek helyretétele a csontkovács által, a teljesítmény jelentős javulásához vezet. Végezzük a könyvben lévő gyakorlatokat minél többször, hogy lovunk nyugodt, kiegyensúlyozott és egészséges legyen !

 

Dr. Saufert Gyula

állatorvos